Digital markedsføring Google Ads SEO-specialister Sociale medier Tech & tracking

Kontakt os: +45 51 91 09 99

Become Blog

Phantom Update III – hvad er op og ned?

Ud over de kendte algoritmeændringer i Googles univers – der med forskellige intervaller kommer i opdaterede versioner (Penguin & Panda), og som oftest bekræftes af Google – sker der også nogle gange ændringer i Googles algoritme. Umiddelbart kan det være svært at se, hvad det betyder eller indeholder, men viser sig senere som ændringer i søgeresultaterne.

Det nyeste skud på stammen, der i SEO-universet stadig bliver gisnet om det fulde indhold af, bliver kaldt ”Phantom Update III”. Som navnet antyder, er det den tredje i rækken.

Her er allerførst et overblik over de tre foreløbige ”Phantom Updates”:

  • Maj 2013: Den første Phantom Update. Blev aldrig bekræftet af Google for værende en algoritmeændring – og det vides derfor ikke med sikkerhed.

  • Maj 2015: Nye ændringer begyndte at vise sig, men dets indhold var først ukendt. Blev derfor døbt ”Phantom Update II” i SEO-universet. Algoritme-ændringen blev senere hen bekræftet af Google, der selv kaldte den ”Quality Update”.

  • November 2015: Ændringer begynder at ske, og den bliver døbt ”Phantom Update III”. Mange spekulerer i, om der evt. er tale om en ”Quality Update 2”.

Forløbet på disse Phantom Updates kan være forvirrende, men faktum er i hvert fald, at den første af disse aldrig er blevet bekræftet. Den kan derfor lige så godt være enhver ændring i algoritmen og altså ikke en større, samlet ændring.

Den anden af disse updates er dog bekræftet – og det vides med sikkerhed, at Google selvfølgelig altid arbejder aktivt på at gøre kvaliteten af søgeresultaterne endnu bedre.

Hvad betyder Phantom Update III for søgeresultaterne?


De seneste ændringer sker i manges øjne på baggrund af den seneste og opdaterede ”Google Quality Rater Guidelines”-manual, der blev udgivet af Google den 12. november som følge af, at manualen alligevel var blevet lækket på internettet. Manualen er den, Googles kvalitetsratere bruger, når de skal vurdere hjemmesider og deres kvalitet i forhold til at blive vist i søgeresultaterne.

Alle hjemmesider bliver hele tiden vurderet automatisk af de såkaldte Google-bots, men for at være sikker på, at den seneste algoritme nu også viser de ønskede resultater, bliver man nødt til at få rigtige mennesker til at tjekke efter, om alt nu også er, som det skal være. Og det er altså til disse, denne manual er udviklet.

Kort efter udgivelsen af manualen begyndte der at dukke mange eksempler op på, at søgeresultaterne begyndte at ændre sig. De første tegn, der begynder at vise sig, tyder på, at hjemmesider med disse problemer bliver påvirket:

  • Indhold af lav kvalitet
  • Duplicate content (kopieret indhold)
  • Mærke-søgeord (brands)


Indhold af lav kvalitet

Først og fremmest rammes det indhold, der ikke giver brugeren nok information – eller det indhold, der ikke stemmer overens med det, som brugeren har søgt efter.

De første tegn peger på, at det oftest er kategoriundersider på hjemmesiden, der bliver ramt, da det ofte er disse undersider, der samler information, produkter og links til indhold andre steder på hjemmesiden. Bakker den information, der er på disse undersider (eller manglen på samme) ikke op om det, brugeren søger efter, kan det betyde en nedgradering.

For at klare sig godt på området, skal man have godt indhold, der giver den besøgende det, han/hun leder efter.

Duplicate content (kopieret indhold)


De fleste ved, at Google ikke er glad for duplicate content. Derfor var det også noget af det, ”Phantom Update II” kiggede på.

Noget nyt i denne omgang er dog, at Google (på nogle områder) er blevet mere tolerant. Det lader i hvert fald til, at Google godt ved, at der på nogle områder naturligt opstår duplicate content. Eksempelvis ændrer teksten i en sang sig aldrig, og det er således ikke muligt at ændre på den for at skabe originalt indhold. Derfor er det i nogle tilfælde OK, fordi brugeren i stedet vil vurdere resultatet ud fra, hvor rigtig teksten er, og hvordan den bliver præsenteret.

Så selvom du har indhold, der minder meget om hinanden, kan kvaliteten være forskellig afhængig af, hvordan indholdet giver den besøgende det, han/hun leder efter.

Mærke-navne (brand-navne)


Den sidste ting, som kan blive ramt, er såkaldte mærke-søgeord eller brand-søgeord. Søger man efter et bestemt mærke eller brand, har man en meget klar ”searcher intent”. Det vil sige, at man er klar over, at man gerne vil have et produkt af et bestemt mærke.

I den sammenhæng er det derfor ikke optimalt, hvis man lander på en underside på et affiliate site – altså et website, som tjener penge på, at man kommer deres vej forbi, inden man lander på den hjemmeside, man egentlig leder efter. Sker det, bliver ens ”searcher intent” ikke tilfredsstillet.

User/searcher intent kommer i fokus


Kort om opdateringen kan det siges, at det er tydeligt, at Google kigger mere og mere på user intent/searcher intent. Altså hvad er det, brugeren reelt leder efter, når han/hun søger på en bestemt søgeterm? Både om det er en såkaldt informationssøgning, eller om brugeren er klar til et køb. Afhængigt af brugerens formål med søgningen, skulle søgeresultaterne gerne ændre sig herefter. Dermed skal de undersider, der ligger højest i søgeresultaterne, også gerne være dem, der svarer bedst til søgningen ud fra den søgendes formål.

Indholdsfortegnelse

Del opslaget: